مقالهای از گروه پژوهشی سیمرکو
مواد غذایی به عنوان یکی از نیازهای اساسی بشر همواره با تقاضای بالایی همراه بوده است. از این رو، سرمایه گذاری در تولید مواد غذایی همیشه به عنوان یکی از اولویت های اصلی سرمایه گذاران مطرح بوده است. کسب و کارهای مرتبط با صنایع غذایی طیف وسیعی از زمینههای سرمایه گذاری از کارگاه های زود بازده تا کارخانه های بزرگ را شامل می شوند. این مقاله، با رویکرد نشان دادن هر دو مسیر سرمایه گذاری برای کارآفرینان و علاقه مندان به حوزه تولید مواد غذایی، به بررسی انواع سناریوی سرمایه گذاری در صنایع غذایی می پردازد.
از آنجا که شرایط کنونی کشور باعث بروز برخی نگرانی های جدی برای سرمایه گذاران شده است، لذا موضوعاتی از قبیل سرمایه گذاری با ریسک پایین و بهترین سرمایه گذاری در سال جاری در ادامه بررسی خواهند شد. آنچه در این مقاله ارائه می شود:
صنایع سرمایه گذاری خطر پذیر یکی ار دغدغه های سرمایه گذارانی است که به دنبال کسب و کارهای نوپا هستند. وجود ریسک های بالا و بازار فروش رقابتی باعث شده تا کارآفرینان پیش از هر گونه سرمایه گذاری با مشاوران متخصص در زمینه بهترین گزینه های سرمایه گذاری مشورت نمایند. مطابق آمارهایی که بیشتر موسسات مشاوره اقتصادی ارائه می دهند، سرمایه گذاری در صنایع غذایی به عنوان یکی از کم خطرترین و پربازده ترین گزینه های سرمایه گذاری شناخته می شود.
گروه صنعتی سیمرکو در سال 1380 به منظور بومی سازی ساخت ماشین آلات صنایع غذایی تشکیل شد. اولین اقدام این شرکت در این راستا طراحی و ساخت دستگاه دربند قوطی فلزی و بهینه سازی فرآیند استریلیزاسیون بود.
کشور ایران با در اختیار داشتن پتانسیل های فراوان در صنعت کشاورزی، همواره به عنوان یکی از گزینه های مناسب برای سرمایه گذاری در صنایع مرتبط با محصولات کشاورزی شناخته شده است. در ادامه به برخی از مهم ترین دلایل سرمایه گذاری در صنایع غذایی ایرانی اشاره می شود:
پارامترهای اقتصادی که عموما مورد توجه سرمایه گذاران قرار می گیرد به عنوان نقاط قوت صنایع غذایی محسوب می شود. در ادامه برخی از مهم ترین این پارامترها مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
گروه صنعتی سیمرکو سازنده و طراح هشت خط تولید برای راهاندازی محصولات غذایی کنسروی است. که با آخرین تکنولوژی های روز دنیا رقابت می کند و می تواند …
ROA یا بازده کل دارایی یکی از مهم ترین شاخص های اقتصادی برای سنجش میزان سودآوری یک صنعت است. ROA در حقیقت بیانگر میزان سود خالص سالیانه به نسبت میزان کل دارایی های یک شرکت میباشد. مطالعات اقتصادی نشان می دهد که بازده کل دارایی در صنایع غذایی با نرخ ۸٫۱ در مقایسه با صنایعی چون تولید قطعات خودرو با ۴٫۲ و موسسات اعتباری با ۲٫۴ در وضعیت بهتری قراردارد.
حاشیه سود عملیاتی به نسبت سود عملیاتی (سود قبل از کسر بهره و مالیات) به میزان فروش اطلاق می شود. حاشیه سود عملیاتی در صنایع غذایی نسبت به بسیاری از صنایع دیگر از رقم بالاتری برخوردار است. به عنوان مثال، حاشیه سود عملیاتی در صنایع غذایی با نرخ ۱۳٫۳ نسبت به صنایع پلاستیک با نرخ ۳٫۱ تفاوتی چشمگیر دارد.
نقطه سر به سر یکی از مهمترین اصطلاحات اقتصادی بوده و میزان سودآوری یک کسب و کار را می سنجد. اصطلاح نقطه سر به سر گویای این خواهد بود که در چه زمانی یک کسب و ار به ارزش مالی بالاتر ازهزینه های متغیر خود دست خواهد یافت. یکی از المان های مهم برای سرمایه گذاران ورود به صنایع زودبازده می باشد. از این رو صنایع غذایی با متغیر نقطه سر به سر break even point پایین به نسبت مابقی صنایع یکی از گزینه های مهم و اصلی سرمایه گذاران محسوب می شود.
سرمایه اولیه یکی از معضلات و دغدغه های سرمایه گذاران در حوزه های گوناگون است. بر اساس آمارهای مندرجه در طرح های توجیهی صنایع غذایی به نسبت دیگر صنایع دارای سرمایه اولیه به نسبت کمتری هستند. در ادامه برخی از سرمایه های اولیه حوزه های گوناگون ارائه شده است.
همانطور که در بالا نیز بدان اشاره شد ظرفیت های بالا و موقعیت جغرافیایی ایران را در زمره بالاترین رده های تولید محصولات کشاورزی در خاورمیانه قرار داده است. به نسبت صنایع مادر که نیازمند مواد اولیه گرانقیمت و خارجی هستند، مواد غذایی با تامین صد در صدی مواد اولیه تولید داخل ترجیحا یکی از مناسب ترین گزینه های سرمایه گذاری محسب می شود. به عنوان مثال، تولید رب به دلیل فراوانی این محصول در کشور سرمایه گذاری امن و مطمئن به حساب می آید.
پس از تولید، فروش یکی دیگر از فاکتورهای مهم در بحث سرمایه گذاری است. در صنایع غذایی و صنایع وابسته به محصولات کشاورزی از سویی به دلیل مصرف رو به افزایش بازارهای داخلی و از سوی دیگر بازارهای بالقوه موجود در کشورهای همسایه مانند ترکیه، عراق و کشورهای متحد االمنافع در اروپای شرقی ،بستری مناسب برای سرمایه گذاری در این حوزه را فراهم کرده است.
گروه صنعتی سیمرکو تمامی جنبههای مورد نیاز برای راه اندازی کارخانجات صنایع غذایی را از صفر تا صد طراحی و تولید می کند.
فاکتورهای اقتصادی که در بالا بررسی شد برتری های صنایع غذایی نسبت به صنایع دیگر را نشان می دهند. در ادامه ۳ پیشنهاد موثرو مقرون به صرفته در حوزه تولید موادغذایی ارائه خواهند شد.
صنایع غذایی یکی از گسترده ترین حوزه های صنعتی محسوب شده و دارای زیر شاخه های فراوانی مانند خط تولید رب و پوره ، خط تولید کنسرو غیر گوشتی ، خط تولید فراورده های گوشتی ، خط تولید پفک و پاپ کورن ، خط تولید آجیل و خشکبار ، خط تولید سس ، خط تولید بستنی ، خط تولید کیک و کلوچه می باشد. مقایسه تمامی این حوزه ها از ظرفیت این مقاله خارج است. در ادامه ۳ صنعت غذایی تولید رب ، تولید ماکارونی و چیپس از نظر سرمایه اولیه بر اساس میزان تناژ تولیدی سالاینه و همچنین فاکتور بازگشت سرمایه بررسی خواهد شد.
صنایع غذایی |
سرمایه اولیه |
بازگشت سرمایه |
|
---|---|---|---|
تولید |
۵ میلیارد |
|
|
تولید |
۱۳ میلیارد |
در حدود ۵ سال |
|
تولید |
۱۵ میلیارد |
در حدود ۴ سال |
همانگونه که جدول فوق نشان می دهد؛ خط تولید رب گوجه فرنگی با سرمایه اولیه تنها ۵ میلیارد تومان قابل راه اندازی است، در حالیکه برای راه اندازی دو صنعت تولید ماکارونی و تولید چیپس صنعتی سرمایه به مراتب بیشتری نیاز خواهد بود. در مورد فاکتور بازگشت سرمایه، تولید رب گوجه در کمتر از ۲ سال با ظرفیت ۹۰۰ تن در ۳ ماه، سرمایه اولیه به سرمایه گذار بازگردانده می شود. این در حالی است که در دو صنعت ماکاونی و چیپس سیب زمینی با ظرفیت های سالیانه ۵۰۰ و ۷۵۰ تن، برای رسیدن به نقطه سر به سر به ۵ سال زمان نیاز است (تذکر مهم: قیمتهای ارايه شده به روز نیستند، با این حال جهت اهداف مقایسه ای که در این مقاله دنبال می شوند می توان برای سنجش پارامترهای اقتصادی این خطوط تولید به کار گرفته شوند.).
تفاوت در میزان سرمایه گذاری اولیه مورد نیاز برای نصب و راه اندازی دستگاه های تولید و نرخ بازگشت سرمایه عواملی است که برای مشاورین اقتصادی به عنوان مزایای صنعت تولید رب شناخته می شوند.
گروه صنعتی سیمرکو به عنوان طراح و سازنده ماشین آلات و خطوط تولید کنسرو در ساخت بیش از 200 کارخانه مشارکت داشته است و…
در این مقاله سرمایه گذاری در تولید مواد غذایی و فاکتورهای مثبت این حوزه نسبت به سایر صنایع مورد ارزیابی قرار گفت. همانطور که پارامترهای اقتصادی نشان می دهد سرمایه گذاری در صنایع غذایی دارای توجیه اقتصادی مناسبی می باشد. در میان گزینه های مختلف برای سرمایه گذاری در تولید مواد غذایی، تولید محصولاتی مثل رب گوجه فرنگی که دارای مدت زمان بازگشت سرمایه کوتاه مدت تری در مقایسه با دیگر صنایع غذایی هستند در اولویت های سرمایه گذاران در این حوزه می باشد.