مقالهای از گروه پژوهشی سیمرکو
صادرات رب گوجه فرنگی ایران طی سالهای اخیر روند فزایندهای داشته است به طوریکه تنها در سال ۹۶، با بیش از ۲۵ درصد رشد نسبت به دو سال قبل از آن، عدد ۱۳۳ هزار تن در سال را نشان میدهد.
کشور ایران به دلیل داشتن تنوع آب و هوایی، همواره در میان ۱۰ کشور برتر تولیدکننده گوجه فرنگی در دنیا قرار داشته است. گوجه فرنگی تقریبا در تمام ایام سال در نقاط مختلف کشور کشت میشود و این به لطف ۴ فصل بودن ایران است. به عنوان مثال در فصلهای گرم، مناطق سردسیر مثل خراسان، زنجان و گلستان و در فصلهای سرد، مناطق گرمسیر مثل فارس و بوشهر تولید کننده گوجه فرنگی هستند.
مطابق گزارش سازمان کشاورزی ملل متحد (FAO)، تولید گوجه فرنگی ایران در سال ۲۰۱۶ میلادی، معادل با ۶٫۴ میلیون تن بوده، که ایران را در رتبه هفتم دنیا از نظر تولید گوجه فرنگی قرار داده است. از حدود ۶٫۵ میلیون تن گوجهای که به طور متوسط در ایران تولید میشود، تقریبا ۸۰۰ هزار تن از آن به رب گوجه فرنگی تولید میشود که حدودا هفده درصد از این میزان، مازاد بر مصرف کشور است و به کشورهای دیگر صادر میشود.
آمار تولید رب گوجه فرنگی، یک روند افزایشی را در همه دنیا نشان میدهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد بازار رب گوجه فرنگی و پیشبینی آن میتوانید به مقالهای با عنوان بازار رب گوجه فرنگی، مراجعه نمایید.
آمار صادرات رب گوجه فرنگی ایران به دلیل افزایش تقاضایی که به خصوص در کشورهای همسایه ایران، وجود دارد، همچنان یک روند صعودی را نشان میدهد و به همین دلیل در چند سال اخیر، تولیدکنندگان بیشتری در ایران به صادرات رب گوجه فرنگی روی آوردهاند. در ادامه این مقاله بعضی از آمارهای مربوط به تولید و صادرات رب گوجه فرنگی در ایران و جهان ارائه میشود. خواندن این مقاله برای افرادی که میخواهند به تازگی وارد عرصه صادرات رب گوجه فرنگی شوند، یا افرادی که تجربهای در این زمینه داشتهاند و قصد به روزرسانی اطلاعات خود را دارند، توصیه میشود.
گروه صنعتی سیمرکو در سال 1380 به منظور بومی سازی ساخت ماشین آلات صنایع غذایی تشکیل شد. اولین اقدام این شرکت در این راستا طراحی و ساخت دستگاه دربند قوطی فلزی و بهینه سازی فرآیند استریلیزاسیون بود.
رب گوجه فرنگی به عنوان یکی از فرآوردههایی که با پردازش گوجه فرنگی تولید میشود، هم به عنوان یکی از چاشنیهایی که به غذاهای خانگی افزوده میشود، هم به عنوان ماده افزودنی در بسیاری از محصولات غذایی، دارای تقاضای مصرف بسیار بالایی در همه جای دنیا میباشد.
کشورهای ایتالیا، چین، آمریکا و اسپانیا بیشترین صادرات رب گوجه فرنگی در دنیا را دارند و کشورهای آلمان، انگلستان، ژاپن و فرانسه بزرگترین واردکنندگان رب گوجه فرنگی در جهان میباشند. ده کشور برتر دنیا از نظر درآمد خالص حاصل از صادرات رب گوجه فرنگی را در جدول و نمودار ستونی زیر مشاهده میکنید. ممکن است برخی از اطلاعات مربوط به صادرات رب گوجه فرنگی در مراجع و وبسایتهای دیگر به شکلی متفاوت بیان شوند، لذا پیش از آنکه داده های این جدول را بررسی کنید، لازم است به دو نکته زیر توجه نمایید:
گروه صنعتی سیمرکو سازنده و طراح هشت خط تولید برای راهاندازی محصولات غذایی کنسروی است. که با آخرین تکنولوژی های روز دنیا رقابت می کند و می تواند …
همانطو ر که پیشتر ملاحظه کردید (جدول ۱)، کشور ایران با داشتن صادرات خالص معادل با ۲۰۹٫۴ میلیون دلار، در میان ۱۰ کشور برتر صادرات رب گوجه فرنگی در جایگاه ششم دنیا قرار گرفته است. سطح زیر کشت گوجه فرنگی در کشور طی سالهای گذشته بین ۱۳۰ تا ۱۹۰هزار هکتار متغیر بوده است که میتوان عدد ۱۶۰ هزار هکتار را به عنوان متوسط سطح زیر کشت کشور بیان کرد. میزان متوسط تولید گوجه فرنگی در ایران به ازای هر هکتار، ۴۰ تن میباشد که به این ترتیب به طور متوسط شش میلیون و چهارصد هزار تن در هر سال گوجه فرنگی تولید میشود. از ۶٫۴ میلیون تن گوجه فرنگی که سالیانه در ایران تولید میشود، حدودا ۸۰۰ هزار تن از آن به رب گوجه فرنگی تبدیل می شود که ۱۳۳ هزار تن از آن به صادرات رب گوجه فرنگی اختصاص داده میشود.
آمار دقیق مربوط به واردات و صادرات رب گوجه فرنگی مطابق با گزارش گمرک جمهوری اسلامی ایران طی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵، مطابق با جدول زیر است، همانطور که در این جدول مشاهده میشود به جز سال ۹۲، در سال های دیگر هیچ وارداتی انجام نشده و بنابراین درآمد خالص صادرات رب گوجه فرنگی برابر با درآمد حاصل از صادرات آن میباشد.
همانطور که ملاحظه میکنید، مقایسه اعداد مربوط به درآمد خالص صادرات رب گوجه فرنگی در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ نشان دهنده یک رشد ۳۲ درصدی و رسیدن به عدد ۲۰۷٫۹ میلیون دلار درآمد خالص حاصل از صادرات رب گوجه فرنگی در ایران است.
کد تعرفه صادرات رب گوجه فرنگی، برابر ۲۰۰۲۹۰۱۰ میباشد.
گروه صنعتی سیمرکو تمامی جنبههای مورد نیاز برای راه اندازی کارخانجات صنایع غذایی را از صفر تا صد طراحی و تولید می کند.
همانطور که پیشتر اشاره شد، کشور ایران به لحاظ تولید رب گوجه فرنگی در جایگاه هفتم و به لحاظ صادرات رب گوجه فرنگی در جایگاه ششم دنیا قرار گرفته است. کشورهای همسایه ایران به خصوص دو کشور عراق و افغانستان به دلیل قرابت فرهنگی و ذائقهای که با ایران دارند، بیشترین وارد کنندگان رب گوجه فرنگی از ایران میباشند. کشورهای هدف صادرات رب گوجه فرنگی ایران یعنی کشورهای که بیشترین صادرات رب گوجه فرنگی ایران به آن ها صورت میگیرد، شامل ۷ کشور عراق، افغانستان، روسیه، امارات، سوریه، تاجیکستان و قزاستان میباشند. آمار مربوط به صادرات رب گوجه فرنگی ایران درسال ۹۶ به سه کشور عراق، افغانستان و روسیه به شرح زیر است:
گروه صنعتی سیمرکو به عنوان طراح و سازنده ماشین آلات و خطوط تولید کنسرو در ساخت بیش از 200 کارخانه مشارکت داشته است و…
اگرچه صادرات رب گوجه فرنگی میتواند فرصت خوبی را در اختیار تولیدکنندگان رب گوجه فرنگی قرار دهد، اما نکته بسیار حائز اهمیت که همه صادرکنندگان رب گوجه فرنگی باید توجه ویژهای به آن داشته باشند، شاخص بریکس مورد نظر رب گوجه فرنگی، برای کشور هدف است. هر چه شاخص بریکس در رب گوجه فرنگی، بالاتر باشد، رب گوجهای که حاصل میشود غلیظتر خواهد بود و به همان میزان، گوجهفرنگی مورد نیاز برای تهیه آن بالاتر خواهد رفت، به عنوان مثال برای تهیه یک تن رب گوجه فرنگی با بریکس ۲۰ تقریبا چهار تن گوجه فرنگی مورد نیاز است، درحالی که برای تهیه همان میزان رب گوجه فرنگی با بریکس ۳۸ تقرببا هفت تن گوجه فرنگی مورد نیاز خواهد بود. بنابراین توجه به بریکس استاندارد رب گوجه فرنگی در کشور وارد کننده رب گوجه فرنگی، مهمترین نکتهای است که صادرکنندگان باید به آن توجه داشته باشند، به عنوان مثال استاندارد صادرت رب گوجه فرنگی در سه کشور افغانستان، عراق و روسیه عبارت است: