خط کامل پردازش گوجه فرنگی شامل بخشهای دریافت، شستشو، سورتینگ، پیشپزی، جداسازی و تغلیظ تحت خلا میباشد.
این خط تولید توانایی دریافت و پردازش 50 الی 1500 تن گوجه فرنگی تازه در روز را دارد و بریکس رب گوجه فرنگی تولید شده در بازه 24 تا 36 قابل تنظیم است.
بخش جداسازی به شکلی طراحی شده است که رطوبت ضایعات باقیمانده از گوجه حداکثر 2% و میزان این ضایعات کمتر از 3.5% خواهد بود. تکنولوژی فالینگفیلم در بخش تغلیظ کننده پیوسته (کانتینیوس) امکان حفظ کامل رنگ، طعم و رایحه مواد اولیه را فراهم و رب گوجه را بهترین بافت تولید میکند.
کلیه حقوق مادی و معنوی این طرح متعلق به گروه صنعتی سیمرکو میباشد.
کانالهای تخلیه و شستوشوی اولیه، خوراک مواد اولیه برای خط تولید را آماده میکنند. در مرحله اول شستوشو گوجهها خیسانده میشوند و گلولای از آنها جدا میشود. حوضچه مرحله دوم با استفاده از بلوئر (حبابساز) در آب تلاطم ایجاد میکند و با این کار گوجه را کاملتر تمیز میکند. برای انتقال گوجه از هر حوضچه به مرحله بعد از الواتورهایی استفاده میشود که در مسیر آنها آب با فشار بالایی توسط نازلهای دوشی روی گوجهها پاشیده میشود و آنها را میشورد.
گوجهها به وسیلهی نوار نقاله از حوضچهی شستوشو به دستگاه سورتینگ انتقال داده میشوند و روی نوار سورت پخش میشوند. کارگران گوجههای ناسالم و مواد زائد روی نوار نقاله را از گوجههای سالم جدا میکنند. در انتهای مسیر سورتینگ گوجهها به هاپر خورد کن اولیه میرسند.
جهت کنترل مصرف آب در بخش شستوشو که بیشترین مصرف آب نیز در این مرحله است، فیلترهای فیزیکی در مسیر گردش آب در این مرحله قرار میگیرند. آب درون حوضچهها به فیلتر فیزیکی پمپ میشود تا در آنجا مواد زائدی مانند گل، سنگ و برگ از آن جدا شده و از مسیر خارج شوند. بعد از آن آب بدون ضایعات به چرخه شستوشو بر میگردد و دوباره مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از این روش با هر بار آبگیری حوضچهها، میتوان عملیات شستوشو را تا 8 ساعت ادامه داد.
از مرحله به بعد، گوجه و آبگوجه در مسیر لولهها و داخل دستگاهها حرکت میکند تا زمانی که به محصول نهایی به دست بیاید. جهت تامین فشار مورد نیاز حرکت آبگوجه در کراشر، پریهیتر و صافی، در بعد از نوار سورتینگ از یک منوپمپ هلیسدار استفاده میشود. این دستگاه با چرخش شقت مرکزی مارپیچی (هلیس) گوجهها را با فشار زیادی به سمت مراحل بعدی هدایت میکند و همین موضوع باعث خورد و له شدن اولیه گوجه نیز میشود.
برای جلوگیری از گیر کردن قطعات گوجه در مسیر مراحل پیشپزی و جداسازی و البته بازدهی بالاتر در صافی، کراشر گوجههای له شده در منوپمپ هلیسدار را کاملا خورد میکند.
عمل پیشپزی و از بین بردن آنزیمها در دستگاه پریهیتر و به دو روش شکست سرد (کلد بریک) و شکست داغ (هات بریک) انجام میگیرد. در روش کلد بریک دمای محصول به 65 تا 75 و در روش هاتبریک به 85 درجه سانتیگراد میرسد.
عمل پیشپزی و از بین بردن آنزیمها در دستگاه پریهیتر و به دو روش شکست سرد (کلد بریک) و شکست داغ (هات بریک) انجام میگیرد. در روش کلدبریک دمای محصول به 65 تا 75 و در روش هاتبریک به 85 درجه سانتیگراد میرسد تا علاوه بر از آنزیمبری، مخلوط له شده گوجه، برای جاسازی کاملتر در صافی آماده شود.
آب گوجه حرارت دیده در پریهیتر وارد صافی میشود. داخل صافی مشهایی با طراحی خاص وجود دارد که با گردش سریع حول محور شفت مرکزی و استفاده از نیروی گریز از مرکز، تفاله گوجه شامل بافت سفت، تخم گوجه و پوست را جدا میکند و آب گوجه خالص را برای عملیات پخت نهایی به تغلیظ کنندهها میرساند.
آب گوجه خالص در مخازن ذخیرهسازی نگهداری میشود تا به مقدار مورد نیاز، تغلیظ کننده را تغذیه کند. جهت جلوگیری از دوفاز شدن آب گوجه، در این مخازن همزن تعبیه شده تا در مدت زمان انتظار برای ورود به تغلیظ کننده محصول تهنشین نشود.
جهت انجام عملیات پخت و تغلیظ در ظرفیتهای پایینتر، از تغلیظ کننده بچ (تغلیظ کننده مرحلهای) استفاده میشود. پس از پر شدن مخازن تغلیظ از آب گوجه، پمپ خلا فشار داخل مخزن را به سطح منفی میرساند و بخار آب تامین شده توسط دیگ بخار در جداره پایینی مخازن جریان پیدا میکند. شرایط خلا موجب میشود پخت در دمای 70 درجه سانتیگراد انجام شود و همین موضوع موجب بالا رفتن کیفیت محصول نهایی از نظر طعم، رنگ و بافت میشود.
برای رسیدن به ظرفیتهای بیش از 300 تن ورودی در روز، باید از تغلیظ کننده کانتینیوس (پیوسته) استفاده شود. آب گوجه دایما در مخازن این تغلیظ کننده در حرکت است و همزمان با ورود آب گوجه از یک طرف، رب گوجه نهایی از طرف دیگر خارج میشود. جهت حفظ کیفیت محصول، عملیات پخت در این تغلیظ کننده نیز تحت شرایط خلا و در دمای کمتر از 70 درجه سانتیگراد انجام میگیرد.
گروه صنعتی سیمرکو، تا کنون افتخار مشارکت در راهاندازی 170 کارخانه داخلی و 37 کارخانه خارجی را داشته است.
رب گوجه فرنگی
رب گوجه فرنگی
رب گوجه فرنگی، انواع مربا، خیارشور
کنسور حبوبات، کمپوت، مربا
کارشناسان فنی مجموعه سیمرکو با گردآوری مهمترین سوالاتی که حاصل تعامل چندین ساله با کارآفرینان فعال در حوزه تولید مواد غذایی است، سعی در یافتن مدلی کردهاند که بتواند پاسخگوی چنین دغدغههای باشد. بر اساس مدل پیشنهادی سیمرکو جهت راهاندازی خط تولید، مسیر کارآفرینان از زمان شکلگیری یک ایده تا تولید محصول نهایی شامل موارد زیر میباشد:
گام نخست: مشاوره تخصصی و امکانسنجی اولیه
گام دوم: ارائه طرح توجیهی و اخذ جواز تاسیس
گام سوم: طراحی و ساخت ماشینآلات
گام چهارم: اجرای زیرساختها و راهاندازی خط تولید
گام پنجم: تولید آزمایشی محصول و اخذ جواز بهرهبرداری
گام ششم: اخذ پروانههای بهداشتی
گام هفتم: آموزش و مشاوره
گام هشتم: تولید نهایی، بازاریابی و فروش محصول
کارخانه رب گوجه فرنگی را باید به دو بخش تقسیم کرد، بخش اول خط تولید و بخش دوم خط بسته بندی رب گوجه میباشد. اغلب ماشین آلات بخش تولید مانند دریافت، سورتینگ، آبگیری و تغلیظ میتوانند خارج از سوله و در فضای ازاد قرار بگیرند و بخش بسته بندی تماما داخل سوله ها. البته همه چیز بستگی به ظرفیت تولید دارد اما به طور کلی میتوان گفت برای راه اندازی یک کارخانه رب استاندارد نیاز به 800 مترمربع سوله و 3500 مترمربع زمین نیاز هست.
این خط تولید میتواند پوره گوجه نیز تولید کند، اما نکته جالب این است که با اضافه کردن بخش آماده سازی مناسب میتوان از خط تولید رب گوجه فرنگی برای تولید محصولاتی مانند پوره میوه و یا شیره و کنسانتره خرما نیز استفاده کرد.