لوبیاهای پاک شده در مخزن ذخیره بالابر قرار میگیرند و با هر بار بالا رفتن تیغه بالابر مقداری از لوبیا ها را نیز با خود انتقال میدهند.
لوبیاها توسط بالابر داخل مخازن خیساندن قرار میگیرند و بسته به نوع لوبیا ساعت ها در این مخازن خیس میخورند تا آماده جهت تکمیل شدن فرایند اماده سازی شوند. دریچه مخصوصی در زیر این وان قرار گرفته است تا هر چند ساعت یکبار آب داخل این مخازن تعویض شود .
لوبیاها پس از خیساندن در شن گیر ثانویه قرار میگیرند تا با عبور لوبیاها به همراه فشار آب از روی سطح آب دپو شده در داخل شن گیر ثانویه، لوبیاها بالا مانده و سنگهای بزرگ تر در کف شن گیر ته نشین میشوند، لوبیاهای بر روی سطح آب مانده با بالابر به دستگاه بلانچر انتقال داده میشوند.
لوبیاها پس از شن گیری، داخل درام دستگاه بلانچر قرار میگیرند. درام دستگاه بلانچر مخزن استوانهای بزرگی میباشد که دارای مشهای متعددی بر روی آن جهت عبور آب داغ به همراه بخار میباشد تا لوبیاها با عبور از داخل آب داغ بلانچر، آنزیم بری و پخت اولیه بر روی آنها صورت پذیرد. دانههای حبوبات پس از بلانچ توسط دوش آب ولرم، خنک شده و سپس به قسمت سورتینگ هدایت میشوند.
قبل از پرکردن لوبیا و حبوبات داخل قوطی میبایست از محتویاتی که داخل قوطی ریخته میشود مطمئن شد برای این منظور لوبیاهای خنک شده بر روی نوار بازبینی ریخته میشود و اپراتورهای طرفین دستگاه لوبیاها را بررسی میکنند تا مطمئن شوند که پوسته لوبیا و یا سنگ و خاشاکی در بین لوبیاهای باقی نمانده باشد.
پس از سورت کردن لوبیاها میبایست آنها را به دستگاه پرکن انتقال داد، جهت انتقال لوبیاها به دستگاه پرکن از بالابر مواد استفاده میشود . لوبیاها پس از سورت شدن در مخزن ذخیره لوبیا دپو شده و با هر بار بالا رفتن نوار بالابر تیغه بالابر مقداری از لوبیاهای دپو شده را با خود به دستگاه پرکن انتقال میدهد.
قوطیهای خالی توسط اپراتور از داخل پالت به صورت چند تایی برداشته شده و بر روی سینی گرد گردان سینی ترافیک قرار میگیرد، سینی گردان با هر بار چرخیدن و گریز از مرکزی که ایجاد میکند قوطیها را به کناره دستگاه انتقال میدهد، قوطیها از خروجی که در یک سمت سینی ترافیک در نظر گرفته شده است خارج شده و بر روی دستگاه بعدی انتقال داده میشود.
قوطیها قبل از پر شدن میبایست استریل شوند، برای این منظور نازلهایی در این دستگاه پیش بینی شده است تا با هر بار عبور کردن قوطیهای خالی از زیر نازلهای دستگاه قوطیها استریل شوند و در نهایت خشک و آماده پر کردن شوند.
لوبیاها توسط بالا بر به صورت تدریجی بر روی سینی پرکن نازلی قرار میگیرند، سینی پرکن دارای کاسههای متعددی میباشد تا در صورت وجود لوبیا بر روی سینی به صورت حجمی پر شوند. با هر بار چرخش دستگاه نازلها در زیر شکاف لوبیایی زیر نازلهای کاسه ای قرار گرفته و پر میشوند.
در صورت تولید کنسرو لوبیا و قارچ میبایست ابتدا قارچها در وانهای مخصوصی که دارای هواساز هستند شسته شود. این مخازن معمولا دوجداره بوده تا ضایعات و شنها در جداره دوم قرار بگیرند و قارچها پس از خیس خوردن، توسط بلوئر که وظیفه هواسازی دارند بهتر شسته شوند .
قارچها قبل از پرشدن در داخل قوطی میبایست پخته شوند این کار توسط دستگاهی به نام پاتیل گردان صنعتی صورت میگیرد. پاتیل صنعتی دارای دو جداره مخصوص بخار آب میباشد تا پس از پرشدن قارچ داخل مخزن پاتیل به صورت غیر مستقیم مورد حرارت قرار بگیرند و پخته شوند.
قارچها پس از بلانچ شدن میبایست ورقه ورقه بشوند (اسلایس). برای اینکار دستگاه اسلایسر با ویبره و شیاری که بر روی آن تعبیه شده است قارچها را به صورت تکی و موازی سمت تیغهها هدایت میکند، هر دستگاه دارای تیغههای متعددی میباشند تا با عبور قارچ های بلانچ شده از زیر تیغهها، قارچ های به صورت اسلایس خارج شوند.
جهت ترکیب و ساخت سس مخصوص لوبیا و حبوبات میبایست از دستگاه فرمولاسیون استفاده کرد. فرمولاسیون دارای یک مخزن در قسمت زیر و یک مخزن در قسمت فوقانی میباشد که مخزن زیر دارای جاکت (جداره بخار آب) و همزن با سرعت بالا جهت ترکیب کردن آب، نمک، زرد چوبه، فلفل، رب، زیره و… میباشد و مخزن بالا جهت ذخیره سازی و دارای جاکت و همزن با سرعت پایینتر میباشد.
در خط تولیدهای کنسروی دو مدل محلول ریز مورد استفاده قرار میگیرد، محلول ریز دوشی که به صورت پیوسته سس ساخته شده و دوشی ریخته میشود. نوع دیگری از محلول ریز وجود دارد که با عبور قوطیها به تعداد نازلهای محلول ریز و تشخیص آن توسط سنسور دستگاه جلوی ورود قوطیهای جدید گرفته میشود و توسط plc به نازلهای دستگاه فرمان داده میشود و سسها به داخل قوطیها ریخته میشود.
جهت خارج کردن هوای باقی مانده در داخل قوطی کنسرو لوبیا و حبوبات، با عبور دادن قوطیهای پرشده از زیر نازلهای بخار آب، دمای سطحی و داخلی قوطی بالا رفته و باعث ایجاد انبساط و خارج شدن هوا از داخل قوطی میشود و همچنین در صورت باقی ماندن بخار آب داخل قوطی پس از دربندی و فرایند خنک کردن اتوکلاو ، بخار آب به قطره تبدیل شده و ایجاد خلا میکند .
قوطیهای پرشده از رب با نوار انتقال به داخل دستگاه دربند منتقل میشود، با تشخیص وارد شدن قوطی به داخل دستگاه دربندی توسط سنسور، یک درب قوطی بر روی ریل قرار میگیرد و از طرفی قوطی توسط ماردون بر روی پدال هدایت میشود، همزمان درب قوطی بر روی بدنه قرار میگیرد و با بالا آمدن پدال دستگاه، قوطی و درب قوطی در معرض دوخت قرقرههای دستگاه قرار میگیرند و پلمپ قوطی نهایی میشود.
قوطیها قبل از پر شدن میبایست استریل شوند، برای این منظور نازلهایی در این دستگاه پیش بینی شده است تا با هر بار عبور کردن قوطیهای خالی از زیر نازلهای دستگاه قوطیها استریل شوند و در نهایت خشک و آماده پر کردن شوند.
قوطیها پس از شسته شدن بر روی نوار مخصوص قرار گرفته تا در داخل سبدهای اتوکلاو قرار بگیرند. سبد اتوکلاو توسط جک بالا برنده همسطح نوار شده و با هر بار اضافه شدن قوطی در داخل سبد، قوطیها، سطوح مختلف سبد اتوکلاو را پر میکنند. سبدهای اتوکلاو مجهز به چرخ بوده و پس از پرشدن در داخل اتوکلاو قرار می گیرند، پس از اتمام کار بارگیری همه سبدهای اتوکلاو، درب آن بسته شده و به صورت اتومات تنظیم میشود.
سوالات متداول خط تولید لوبیا
کارشناسان فنی مجموعه سیمرکو با گردآوری مهمترین سوالاتی که حاصل تعامل چندین ساله با کارآفرینان فعال در حوزه تولید مواد غذایی است، سعی در یافتن مدلی کردهاند که بتواند پاسخگوی چنین دغدغههای باشد. بر اساس مدل پیشنهادی سیمرکو جهت راهاندازی خط تولید، مسیر کارآفرینان از زمان شکلگیری یک ایده تا تولید محصول نهایی شامل موارد زیر میباشد.
گام نخست: مشاوره تخصصی و امکانسنجی اولیه
گام دوم: ارائه طرح توجیهی و اخذ جواز تاسیس
گام سوم: طراحی و ساخت ماشینآلات
گام چهارم: اجرای زیرساختها و راهاندازی خط تولید
گام پنجم: تولید آزمایشی محصول و اخذ جواز بهرهبرداری
گام ششم: اخذ پروانههای بهداشتی
گام هفتم: آموزش و مشاوره
گام هشتم: تولید نهایی، بازاریابی و فروش محصول
در صورت بهره برداری همزمان از خط تولید کنسرو لوبیا میبایست نوع بهره برداری و ظرفیت تولید آن مشخص شود. به طور کلی ۸۰٪ ماشین آلات در کنسرو غیر گوشتی به صورت مشترک مورد بهره برداری قرار میگیرد. تنها در بخش آماده سازی جهت تمیز کردن و جداسازی، پخت اولیه و پرکردن تغییراتی در دستگاه صورت میگیرد.
به عنوان مثال: برای تولید خاویار بادمجان میبایست دستگاههای پوست گیر بادمجان، چرخ گوشت، پرکن دو پیستون، پاتیل گردان و برای تولید کنسرو لوبیا به همراه قارچ میبایست دستگاه شستوشوی قارچ، بلانچر قارچ، اسلایسر قارچ به خط تولید اضافه شود.
بله –در حال حاضر بسیاری از کارخانههای کنسرو لوبیا و حبوبات داخل ایران بخش اعظمی از محصولات را جهت صادرات به کشورهای افغانستان، عراق و … صادر میکنند.
اما میبایست فرهنگ غذایی آن کشورها را مطالعه و متناسب با ذائقه آنها فرمولاسیون کنسرو لوبیا و حبوبات را در نظر گرفت.
با بالا بردن کیفیت محصول نهایی و برنامه ریزی و هدف گذاری و ایجاد نمایندگی و ارتباط با تجار خارجی امکان صادارت محصولات با توجه به قیمت تمام شده وجود دارد.
احداث یک کارخانه بستگی به رویکرد موسس مجموعه در نحوه بازاریابی و فروش محصول دارد(صرفا تولید کننده باشد و یا تولیدکننده و فروشنده)، در صورتی که احداث کارخانه نزدیک به زمین برداشت حبوبات باشد هزینه های تامین مواد اولیه پائین خواهد بود ولی دسترسی به بازارهای فروش و بزرگتر با هزینههای حمل بیشتری میسر
میشود. در صورتی که کارخانه دور از زمین برداشت حبوبات باشد هزینههای تامین مواد اولیه بیشتر و دسترسی به بازار بهتر خواهد بود. اما در بعضی از تولیدات
میبایست کارخانه نزدیک به زمین برداشت حبوبات باشد به عنوان مثال جهت تولید کنسرو نخود سبز، از زمان برداشت تا زمان کنسرو شدن بهتر است زیر ۴ الی ۵ ساعت کنسرو شدن صورت پذیرد در غیر این صورت نخود سبز خشک شده و مناسب کنسرو کردن نمیباشد.
بله، کاهش هزینههای اولیه با تغییر در ظرفیت و شکل اجرای خط تولید، میسر خواهد شد. کاهش هزینه عموما با دو روش کاهش در ظرفیت ماشینآلات و یا خرید ماشینآلات دست دوم صورت میگیرد. شرکت سیمرکو، پلنهای گوناگونی را برای اجرای خط تولید کنسرو لوبیا و حبوبات در نظر گرفته است که شامل انواع صنعتی، کارگاهی و اورهالشده میباشد. اجرای خط تولید با ماشینآلات اورهال شده معمولا موجب کاهش ۴۰ درصدی سرمایهگذاری اولیه خواهد شد.
به عنوان مثال در خط تولید کنسرو حبوبات با ظرفیت پائین از دستگاههای پرکن دو نازله، بلانچر ثابت، اتوکلاوهای افقی استفاده میشود که این موضوع باعث کاهش
هزینههای ثابت اولیه تا ۵۰ درصد را خواهد داشت.
گروه صنعتی سیمرکو، تاکنون در راهاندازی ۱۷۰ کارخانه داخلی و ۳۷ کارخانه خارجی مشارکت داشته است.